Kuchnia azjatycka kojarzy nam się przede wszystkim z ostrością i dużą ilością przypraw. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że kryje się za nią o wiele więcej. W jej skład wchodzi wiele lokalnych przepisów, które wykorzystują różne składniki i metody przygotowania. Czym dokładnie charakteryzuje się kuchnia azjatycka? Sprawdź!

Duża ilość przypraw

Jedną z charakterystycznych cech kuchni azjatyckiej jest używanie dużej ilości przypraw, które mają bardzo Kuchnia azjatycka - czym się charakteryzuje?charakterystyczny smak i nadają potrawom niezwykły aromat. Nie można zaprzeczyć, że są to ciekawe, wyraziste dania, które po zjedzeniu zapadają w pamięć na długo. Z racji tego, że kuchnia azjatycka to bardzo ogólne sformułowanie, musimy pamiętać, że każdy kraj w Azji ma swoje własne przyprawy, które chętnie wykorzystuje. W przypadku Chin będzie to między innymi sezam oraz pięć przypraw. W Tajlandii będziemy mogli spróbować pysznych potraw łączących kwaskowatość limonki i świeżość kolendry. Indie znane są z przyprawy curry, ale oprócz tego stosuje się tam równie często kardamon oraz kurkumę. Japońskie sushi kojarzy nam się przede wszystkim z chrzanowej pasty wasabi, za to w Korei królują lokalne przyprawy takie jak gochujang czy gochugaru, które mają ostry smak papryki.

Smażenie i gotowanie na parze

Chociaż podobnie jak w przypadku przypraw, metody przyrządzania też różnią się w zależności od regionu, możemy śmiało uznać, że najpopularniejsze techniki to smażenie oraz gotowanie na parze. Smażenie odbywa się najczęściej w woku, czyli bardzo głębokiej patelni, gdzie wiele różnych smaków i składników może swobodnie się mieszać. Potrawy przygotowywane są wówczas na dużym ogniu. Jeśli idziemy do azjatyckiej restauracji z otwartą kuchnią, proces przyrządzania jedzenia bez wątpienia zrobi na nas duże wrażenie. Potrawy z woka to między innymi makaron stir fry z wołowiną i warzywami. Charakterystyczne potrawy na parze to na przykład chińskie bułeczki bao, które podawane są z farszem na wytrawnie. Dużą popularnością cieszą się ponadto pierożki mandu, które zaś pochodzą z Korei. Mogą być przygotowywane w wersji standardowej lub wegetariańskiej.

Ryż jako podstawa posiłków

Coś, co zdecydowanie łączy różne kuchnie azjatyckie to fakt, że podstawą dań najczęściej jest ryż. Znajdziemy go w najróżniejszych przepisach. Czasem stanowi część głównej potrawy, nierzadko jednak jest podawany jako dodatek lub baza pod inne przystawki. Ryż to tradycyjny składnik, który jest istotnym elementem kuchni azjatyckiej. Warto wiedzieć, że przygotowanie ryżu w Azji wygląda trochę inaczej niż w Polsce. Ryż na sushi musi być na przykład kilkakrotnie przepłukany wodą, aby był odpowiednio miękki i klejący. W krajach azjatyckich ogromną popularnością cieszy się ryżowar, czyli urządzenie, które pomaga w przyrządzić idealny ryż w krótkim czasie.

Wiele różnych składników

Jeśli zdecydujemy się odkryć kuchnię azjatycką, może się okazać, że wiele składników nas zaskoczy. Wykorzystanie składników jest bowiem bardzo różnorodne, często też są łączone w ciekawy sposób. Popularne produkty wykorzystywane w daniach azjatyckich to między innymi imbir, trawa cytrynowa, soja, kokos, daikon, czyli rzodkiew japońska, fasolka edamame, wakame, czyli algi, kimchi oraz kawior. Bardzo często w kuchniach azjatyckich te składniki używane są jako przystawki, które podawane są jako dodatek do innych, większych dań.

Łączenie smaków

O kuchni azjatyckiej na pewno nie można powiedzieć, że jest nudna czy mdła. Połączenia smaków są tutaj zaskakujące i intrygujące. Nierzadko łączy się takie aromaty, które na pierwszy rzut oka ze sobą nie współgrają. Mowa na przykład o sosie słodko-kwaśnym, który często jest wykorzystywany w kuchni chińskiej. Popularnym połączeniem jest również ostrość i słodycz, którą można poczuć na przykład w panierce koreańskiego kurczaka.

Zdrowe i zrównoważone posiłki

Coś, co zdecydowanie trzeba przyznać kuchni azjatyckiej to fakt, że jest to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Wykorzystuje zdrowe, świeże składniki, a do tego uwzględnia bardzo dużą ilość warzyw oraz cennych przypraw i ziół. W kuchni koreańskiej na przykład trafimy na wiele różnych sfermentowanych produktów, które korzystnie oddziałują na nasz układ pokarmowy, szczególnie na jelita. Popularne przyprawy, takie jak imbir czy kurkuma, mają właściwości antybakteryjne i pomagają zadbać o odporność. Dieta bazująca na azjatyckich przepisach jest pełna dobrych źródeł błonnika, białka roślinnego oraz zdrowych tłuszczów. Bardzo często wykorzystuje sezonowe produkty, które zawierają najwięcej cennych składników odżywczych.

Utrzymanie zdrowej, zróżnicowanej diety to jeden ze sposobów na to, aby zadbać o dobre samopoczucie. Odpowiednie odżywianie się sprawia, że dostarczamy do naszego organizmu niezbędnych składników i zmniejszamy ryzyko niedoborów. Zyskujemy dzięki temu więcej energii, a do tego możemy wyeliminować liczne dolegliwości zdrowotne. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby kompleksowo zatroszczyć się o swój dobrostan, zadbajmy również o jakość snu. To bowiem czynnik, który jeszcze bardziej niż dieta wpływa na nasze samopoczucie. Regularne wysypianie się pomaga nam zachować dobrą odporność, redukuje uczucie zmęczenia, zwiększa koncentrację, a do tego pozwala organizmowi na pełną regenerację. Jak mieć pewność, że skutecznie wypoczniemy? Zainwestujmy w jakościowy materac, który zagwarantuje nam wygodę na najwyższym poziomie. W tym celu sprawdźmy dostępne opcje na stronie https://fit4sleep.pl/materace-wg-rozmiarow/materace-140×200/ oraz w sklepie stacjonarnym Płock, aby mieć pewność, że wybrany przez nas model dobrze spełni swoje zadanie.

Kuchnia azjatycka to opcja dla tych, którzy nie przepadają za nudnymi, przewidywalnymi smakami. Azjatyckie przepisy zachwycą nas swoją różnorodnością i ciekawymi, często nietypowymi smakami. Kwaśne, ostre, słodkie… Możliwości jest wiele! Przetestujmy azjatyckie potrawy i sprawdźmy, czy to coś dla nas!

Przeczytaj także: Sennik samochód – co oznacza sen o samochodzie?